.

Roma Rakamları Nasıl Yazılır 2013

0 yorum

Roma rakamları, sadece toplama ve çıkarma işlemine dayanan bir sayma düzenine sahip rakamlar sistemidir. Roma rakamlarında “0” bulunmaması sebebiyle hint – arap kökenli sayı sistemine geçiş zorunlu olmuştur.

Kaynaklar, roma rakamlarının bir elin parmaklarından esinlenerek ortaya konduğunu belirtir. Romalılar,Roma rakamları tablosunda bugün kullandığımız 1,2,3,4 rakamları yerine I, II, III, IIII sembollerini ve 5'i belirtmek için de "V" şeklinde bir el işaretini sembol olarak kullanmışlardır. 10'u belirtmek için de "V" sembolünü, değişik biçimde 2 kez kullanarak "X" sembolünü elde etmişlerdir. 1'den 100'e kadar olan diğer rakamları da alfabelerinden alarak sistematik bir şekilde Roma rakamlarını oluşturmuşlardır. Roma rakamlarının anlamlarına göz atacak olursak, Roma rakamlarında referans rakamın sonuna yazılan rakam, referans rakamın değerini azaltırken, sağına yazılır ise referans rakamın değerini arttırmaktadır. Bir başka deyişle roma rakamlarında sayılar gruplandırılarak yazılmaktadır. Romen rakamları ile yazılmış bir yazıyı okumak için her rakamın sağına / soluna bakılır, sayıların tamamı bölümler halinde yavaş yavaş gelir. Roma rakamlarında, bir sayının bin katını göstermek için sembolün üzerine bir yatay çizgi, milyon katını göstermek için ise ilgili sembolün üzerine iki yatay çizgi getirilir.

Roma rakamlarının günümüzde kullanım alanlarına göz atacak olursak, daha çok maddelere numara verme - ki bu en çok dershanelerde kullanılır – bununla birlikte seri şeklinde üretilen edebi eserlerde estetik gözüküp daha kolay ayırt edilebildiğinden ve seri hissi verdiğinden kullanılmaktadır. Aynı zamanda estetik açıdan şık bir görüntü oluşturduğu için saatleri numaralandırmada da kullanılmaktadır.

ROMA RAKAMLARI NASIL YAZILIR


Sembol ve Değer
S: 0.5 (yarım) (Semis)
I: 1 (unus)
V: 5 (quinque)
X: 10 (decem)
L: 50 (quinquaginta)
C: 100 (Centum)
D: 500 (quingenti)
M: 1000 (Mille)

1'den 10'a kadar roma rakamları: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X

roma rakamları
Share this article :